De top 5 kruiskoppelingen

Kruiskoppelingen, ook wel cardanas koppelingen genoemd, zijn gemaakt om 2 assen te verbinden die niet samen een rechte lijn vormen, maar in een hoek op elkaar staan. Een gewone koppeling kan onder een hoek geen kracht overbrengen, een kruiskoppeling wel.

Kruiskoppelingen zijn te krijgen in enkele uitvoering, voor een hoek van 45 graden, dubbele uitvoering voor loodrechte hoeken en uitschuifbare uitvoeringen om een afstand te overbruggen tussen 2 draaiende assen. Die afstand kan wel drie meter zijn.

Je kunt je voorstellen dat deze koppelingen zeer sterk moeten zijn, want ze zullen behoorlijk onder druk komen te staan. De top 5 van kruiskoppelingen moeten dan ook een zeer hoge kwaliteit bezitten.

Kwaliteitsmerken

Als je dan op zoek gaat naar een bedrijf dat deze koppelingen voor machines verkoopt, dan moet je zoeken naar goede merken. Zoals bijvoorbeeld Mario Ferrie, Sass, Elbe, KTR of Alberi.

Andere goede merken zijn GKN, SKF en Gewes. Zoek een bedrijf dat deze merken verkoopt, als je zeker wilt zijn van een lange levensduur van je machine. De lagers zullen met duurzame koppelingen veel minder slijtage vertonen. Dat betekent een besparing in kosten zowel als in tijd! En tijd is geld, dus we spreken hier van een dubbele besparing!

Materiaal

KruiskoppelingenKwaliteitskoppelingen zijn gemaakt volgens de DIN808 normering, en vervaardigt vanĀ  RVS (316), hoge kwaliteit staal (C45Pb) of composiet. Zo kun je verzekerd zijn van een hoogwaardig product. Zoek een leverancier die vasthoudt aan deze normering voor de kruiskoppelingen die gebruikt worden. Je zult dan goed op de aandrijftechniek van je machine aankunnen.

Kruiskoppelingen kunnen uiteraard geleverd worden in allerlei soorten en maten, aangezien machines nu eenmaal ook in alle soorten en maten vervaardigd worden. Vraag bij de leverancier een catalogus op, zodat je er zeker van kunt zijn dat je de goede koppeling uitzoekt, die precies op de assen van je machine past. Hij zal dan weer als een goed geoliede machine lopen.

Service

Mocht je er niet helemaal uitkomen in het zoeken van de juiste kruiskoppeling, dan is het wel zo plezierig als je leverancier je deskundig van advies kan dienen. Zoek naar een leverancier die zeer veel verstand van zaken heeft, en met je meedenkt in het uitzoeken van precies die koppeling, die in jouw machine past. Het is een keus die zeer nauw komt, dat zul je wel begrijpen. Om slijtage aan de assen te voorkomen, en dus de levensduur van je machine optimaal te laten zijn, is een goede keus essentieel. Laat je dus goed adviseren!